Technieken voor het vissen met een popper kunstaas

De popper is een van de meest populaire kunstaassoorten ter wereld voor vissen aan de oppervlakte van het water. Dit kunstaas is geschikt voor de meeste roofvissen en daarbij ook nog spannend en leuk om mee te vissen.

Een popper is een kunstaas dat gemaakt wordt van hout of hard plastic met een vlakke neus, waardoor het geluid maakt wanneer het door het water getrokken wordt. Veel roofvissen zullen denken dat het een noodlijdend dier aan de oppervlakte is en zullen soms zelfs uit nieuwsgierigheid aanvallen.

U kunt de hele dag vissen met de popper, maar het kunstaas is het meest effectief wanneer het schemert. Roofvissen komen dan naar de oppervlakte om te jagen.

Vissen met popper kunstaas

Wij vertellen u 3 manieren waarop u kunt vissen met een popper.

Een manier voor het rustig binnenhalen van het kunstaas op een plek waarbij u zeker bent van aanwezige vissen. Een manier waarbij u zigzaggend de popper binnenhaalt, voor plekken waarvan u onzeker bent of er vis zit. De laatste techniek, meteen ook de makkelijkste, is voor wanneer u langzaam wilt vissen en daarbij een groot oppervlakte wilt beslaan.

De “pop, pop, stop” 

Dit is een langzame inhaalactie die wij gebruiken wanneer wij er zeker van ben dat er vis zit.

Bij deze techniek gebruikt u de top van uw hengel om plotse, korte rukbewegingen te maken met een strakke lijn. Dit zorgt ervoor dat het kunstaas veel water opzij duwt en daarbij een poppend geluid maakt.
U maakt deze beweging 3 tot 4 keer en houdt de hengel vervolgens stil.

Afhankelijk van de temperatuur van het water, wachten we vervolgens tot ongeveer een minuut voordat we deze inhaalactie herhalen.

“De hond uitlaten” 

Deze inhaalactie vergt wat oefening om onder de knie te krijgen. Wij gebruiken hem om erachter te komen waar de vissen zitten.

Het idee achter “de hond uitlaten” is het maken van korte trekbewegingen terwijl u het meeste van uw lijn inhaalt.
Hierbij haalt u niet uw hele lijn binnen, omdat deze ervoor zorgt dat de popper kan bewegen en het belangrijk is dat u de trekbeweging continu blijft maken in een vast ritme.
Wanneer u dit doet, zal het kunstaas een zigzagbeweging door het water maken.

Deze techniek is vooral handig wanneer u op zoek gaat naar waar de vissen zitten.

De simpele “pop, pop, inhaal”

De laatste techniek die wij u uitleggen is verreweg het eenvoudigst, maar daardoor niet minder effectief. Het is simpelweg dezelfde als de eerdere “pop, pop, stop”, maar dan zonder steeds tussendoor te stoppen.

Deze techniek zit tussen de eerste en tweede techniek in en gebruiken we wanneer we op zoek gaan naar waar de vissen zitten, maar daarbij niet te snel willen vissen.

Het formaat van de popper kiezen

Popper zijn er in allerlei maten.
Zo zijn er micro poppers van maar 1,7 gram met een maat 4 haakje, maar er bestaan ook zoutwaterpoppers van wel 117 gram met een maat 5/0 dreg.

De beste manier om erachter te komen welk formaat popper de juiste is voor u, is het bedenken op welke vissoort u wilt gaan vissen.
Zo zou een popper van 40 gram geschikt zijn voor het vissen op snoek, maar kan het ook zijn dat de vissen die u tegenkomt soms juist een kleinere popper zouden waarderen.

Denk bij het uitkiezen van uw kunstaas aan de hengel, molen en lijn waarmee u gaat vissen. Voor grotere poppers zult u grotere, zwaardere visspullen nodig hebben om het maximale uit het kunstaas te kunnen halen.

De kleur van de popper kiezen

Als het aankomt op de kleur van het kunstaas voor het vissen aan de oppervlakte, zijn er twee gedachten die meespelen: een kleur uitkiezen die dicht bij de kleur van de natuurlijke prooi komt (in het Engels: matching the hatch) of een kleur kiezen aan de hand van het weer.

Wanneer u ervoor kiest de kleur van uw popper af te laten hangen van het weer, kies dan voor een lichtere kleur of zelfs wit op (zwaar) bewolkte dagen en donkerdere kleuren of zelfs zwart op zonnige dagen.
De gedachte hierachter is het silhouet van de popper dat de roofvis van onderen zal zien.
Als het buiten licht en zoning is, zal een donker kunstaas sneller de aandacht trekken. Het tegenovergestelde is ook waar; als er sprake is van donkere luchten, zal een lichtere kleur kunstaas eerder de aandacht trekken van de roofvissen.

Het aanhaken met een popper

Het juist aanhaken met een popper is iets wat vaak fout gaat bij beginners. Door de explosieve actie van een roofvis die toeslaat aan de oppervlakte van het water, zijn veel beginnende vissers geneigd te snel aan te willen haken. Met als gevolg dat ze de vis juist verliezen.

Er zijn verschillende manieren om de kans op succesvol aanhaken te vergroten.
Veel mensen tellen rustig tot twee voordat ze de vis proberen aan te haken.
Een andere manier is door direct de top van de hengel naar de plek te wijzen waar de roofvis toesloeg. Dan de lijn zo veel mogelijk binnen halen tot deze bijna strak staat. Vervolgens met een krachtige, opwaartse beweging de vis aanhaken, voor een optimale kans om beet te hebben.

Mocht het aanhaken toch niet zijn gelukt, wacht dan geduldig enkele seconden en begin dan langzaam met de “pop, pop, stop” inhaalactie. De roofvis zal dan waarschijnlijk denken dat het zijn prooi verwond heeft en zal eerder geneigd zijn om opnieuw toe te slaan. Voor u opnieuw een kans om de vis aan te haken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *