Alles wat u weten moet over baarzen en hun gedrag om uw vangkans te vergroten

De baars valt onder de familie ‘echte baarzen’ (percidae). Deze Nederlands inheemse vis is te vinden in bijna heel Europa en Noord-Azië.

Ze kunnen tot 50 centimeter worden en een gewicht van 4 kilogram halen. Baarzen zijn te herkennen aan de gescheiden rugvinnen en 5 tot 9 zwarte brede verticale strepen die over de flanken van de vis lopen. Verder varieert de kleur van messing geel tot groen bruin met rode of gele buik- en aarsvinnen. Beide zijn afhankelijk van de vindplaats van deze populaire vis.

Leefgebied van de baars

Baarzen vind je in meren, plassen, moerasland, rivieren en brak water, oftewel zoutig water dat minder zout is dan zeewater. Ze stellen geen hoge eisen aan hun leefomgeving, wat het één van de meest voorkomende en bekendste roofvissen van Nederland maakt. 

Afbeelding van Wikipedia

Waar te vinden; jonge baarzen vs oudere baarzen

Een jonge baars leeft in een school van dezelfde generatie en grootte. Deze kan soms opgaan in een school met andere vissoorten, zoals voorns. Ze zwemmen dan vooral in ondiep water en mijden open wateren waar ze een makkelijk doelwit worden voor roofvissen. Je vindt jonge baarzen in de buurt van beschutting. Denk aan waterplanten, steigers, de oever of boomwortels. 

Naarmate een baars ouder wordt, zal het een solitair leven gaan lijden. 

Oudere baarzen hebben niet zoveel vijanden meer en bevinden zich dan ook vaker in dieper water. Vooral locaties waar onregelmatigheden op de bodem zijn is favoriet bij de baars. Een baars zal niet lang op dezelfde locatie blijven, wel keren ze ook terug naar dezelfde locaties.

Invloed van tijd en seizoen op locatie van de baars

Grote baarzen willen wel eens bij avondschemering naar ondiepe wateren gaan. Dit gebeurt dan vooral in het voorjaar, omdat er dan jonge vissen zwemmen, de perfecte prooi. 

Bij warm weer in de zomer zal de baars zich in de hogere waterlagen bevinden. 

In de winter zal de baars zich vooral in dieper water bevinden, hier is het water namelijk warmer dan aan het oppervlak. Ze scholen dan bij elkaar. Vind je één baars, dan zitten er tientallen meer.

Waar de baars zich precies bevindt hangt sterk af van verschillende factoren zoals wind, vertroebeling van het water en of het zonnig of bewolkt weer is. Dit kan betekenen dat de baars op een diepte van 50 meter zit, maar dan moet de situatie daar wel ideaal zijn. 

Over het algemeen geldt een diepte van een halve meter tot 3 meter.

Temperatuur is van invloed

De temperatuur van het water is van invloed op waar u de baars kunt vinden. In de zomermaanden is dit tussen de 14°C en 28°C.

Eetgewoontes van de baars

Een baars voedt zichzelf graag met plankton, muggenlarven, slakjes, wormen, maden. kleine insecten, kikkervisjes, kleine kikkertjes en kleine waterdiertjes en visjes. Hieronder valt ook zijn eigen soort; jonge baarzen. Een baars houdt er dus een kannibalistisch dieet op na.

Wat de baars precies kan eten hangt af van de grootte van hun bek. 

Jaaggedrag

Baarzen jagen in scholen van 50 tot 200 vissen. Hierdoor wordt de kans op succes vergroot. Een school vormt zich in de ochtendschemering en valt in de avondschemering weer uiteen. 

Bij het aanvallen van een prooi gaat de baars meestal voor de kop. Dit is makkelijker wanneer ze in een school zwemmen dan alleen.

Zicht, beweging en het zijlijnsysteem

Baarzen zijn zichtjagers, wat betekent dat ze helder water nodig hebben om te kunnen jagen op hun prooi. 

Naast zicht gebruiken ze ook het zijlijnsysteem. Deze registreert bewegingen van het water veroorzaakt door bijvoorbeeld geluid. 

Daarnaast reageren baarzen sterk op bewegingen van voorwerpen (of prooien). Hierbij is de “zaagtandbeweging” zeer aantrekkelijk.

Zorg voor goede visgerei wanneer u gaat baarsvissen

Omdat baarzen roofvissen zijn, hebben ze tanden. Dit kan ervoor zorgen dat na een aanbeet uw lijn kapot gebeten wordt. Om dit te voorkomen en geen vissen met (kunst)aas in hun bek rond te laten, kunt u een onderlijn gebruiken. 

Zo’n onderlijn bestaat uit een stalen draad met aan elk uiteinde een wartel, waarvan één de speldwartel is. Hieraan bevestigd u uw aas.

De lengte van uw onderlijn hangt af van hoe zwaar de vis is. Voor een baars volstaat een lengte van 16cm. 

Onze onderlijnen

Optimaliseer uw vangkans

Wanneer u vist op baarzen is het belangrijk pauzes in te lassen tussen het aanbieden van kunstaas of deze te variëren. Hiermee voorkomt u dat de aantrekkingskracht naar het kunstaas verloren gaat. 

Wanneer u op een bepaalde locatie een baars hebt gevangen, is het het beste om zoveel mogelijk in diezelfde locatie nog eens uw aas uit te gooien (uiteraard na een korte pauze). Hierdoor wordt de school van baarzen niet verspreid over een groter oppervlak. 

Het juiste aas voor baarsvissen

Met het gedrag van de baars in uw achterhoofd en waar u gaat vissen, kun u de beste aas kiezen. Omdat baarzen er een uitgebreid dieet op na houden, heeft u veel keus als het gaat om aas.

Baarsvissen met pluggen

Pluggen zijn imitatie visjes. Nadat u uw plug in het water hebt gegooid waar baarzen voorkomen, haalt u deze langzaam binnen. Dit zorgt ervoor dat de plug beweegt waardoor het op een visje lijkt.

Gaat u in ondiep water vissen? Neem dan een drijvende plug. Bij diepere wateren is het beter een dieplopende plug of zinkende plug te gebruiken.

Vergroot uw vangkans nog meer door een felgekleurde plug te kiezen, door de opvallende kleuren lokt het een reactie uit van de baars. 

Onze pluggen geschikt voor baarsvissen

Baarsvissen met kunstaas

Omdat de baars ook graag insecten verorbert zoals maden of wormen, kunt deze ook als aas gebruiken. Indien u geen liever niet uw koelkast vult met levende wormen en maden, kunt ook ook kunstaas gebruiken.

Ons kunstaas geschikt voor baarsvissen

Baarsvissen met swimbaits

Swimbaits zijn net als pluggen imitatie vissen, met als grote verschil dat ze nog beter de zwembeweging van een vis beter kunnen nabootsen door de vele beweegbare elementen. Daarnaast zijn swimbaits groter en zwaarder dan pluggen. Omdat baarzen ook jagen op (klein) visjes is het een ideaal aas.

Onze swimbaits geschikt voor baarsvissen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *